Naleśniki bez jajek to przepis nie tylko dla alergików. Zastąp jajka tym produktem, a będą miały idealną konsystencję
Naleśniki bez jajek to nie naleśniki wegańskie. W przepisie, z którego najczęściej robię naleśniki bez jajek, znajduje się mleko krowie. Śmiało można je jednak zastąpić napojem roślinnym i wówczas naleśniki będą odpowiednie dla osób na diecie wegańskiej. Co ważne – usunięcie jajka z przepisu i zastąpienie go olejem roślinnym nie powoduje, że naleśniki pękają podczas smażenia – wręcz przeciwnie – są bardzo elastyczne, co ułatwia zawijanie farszu np. z twarogu. Zyskują też dodatkową cechę, nie przywierają do patelni.
Jak zrobić naleśniki bez jajek?
Robienie naleśników bez jajek nie różni się zasadniczo od robienia tradycyjnych naleśników.
Przepis: Naleśniki bez jajek
Domowe naleśniki to idealny pomysł na sycący obiad. Placuszki z ciasta bez jajek nadziejesz dowolnym farszem. Ze składników podanych w przepisie wyjdzie ok. 12 średniej wielkości naleśników. Zanim przystąpisz do robienia ciasta naleśnikowego bez jajek, wyjmij mleko z lodówki, aby ogrzało się do temperatury pokojowej.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 40 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 400 w każdej porcji
Składniki
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 szklanki mleka krowiego półtłustego (500 ml) lub opcjonalnie – 1 szklanka mleka i 1 szklanka wody gazowanej
- 15 ml oleju rzepakowego (4 łyżki stołowe)
- szczypta soli
Sposób przygotowania
- Połącz składniki na ciastoDo miski lub innego naczynia wlej mleko i dodaj olej oraz szczyptę soli (lub więcej, jeżeli będą podawane z wytrawnym farszem). Jedną szklankę mleka możesz zastąpić szklanką wody gazowanej. Stopniowo dodawaj mąkę pszenną i mieszaj ciasto za pomocą rózgi kuchennej lub miksera. Rób to do momentu aż otrzymasz gładką masę.
- Leżakuj ciasto na naleśnikiKażde ciasto naleśnikowe powinno chwilę odpocząć. Tak jest też w przypadku ciasta naleśnikowego bez jajek. Odstaw naczynie z ciastem naleśnikowym w ciepłe miejsce na około 15 minut.
- Przygotuj patelnię do smażenia naleśnikówDo smażenia naleśników najlepiej używać płaskiej patelni. Jeżeli nie masz specjalnej patelni do smażenia naleśników, to wybierz zwykłą patelnię z cienkim dnem. Smaż naleśniki na mocno rozgrzanej patelni. W przypadku naleśników z powyższego przepisu nie musisz dodawać oleju na patelnię z nieprzywierającą powłoką. Jeżeli korzystasz z innej patelni i naleśniki do niej przywierają, to dodaj odrobinę oleju.
- Usmaż naleśnikiCiasto naleśnikowe wlewaj za pomocą niewielkiej chochelki na środek rozgrzanej patelni i rozprowadzaj je po całej powierzchni. Naleśniki smaż z obu stron na złocisty kolor. Przewróć placek na drugą stronę za pomocą szpatułki, gdy będzie dobrze usmażony. Aby sprawdzić, czy naleśnik jest usmażony, wystarczy energicznie potrząsnąć patelnią – prawidłowo usmażony placek z ciasta naleśnikowego odchodzi od jej dna.
Usmażone naleśniki odkładaj na przewrócony do góry dnem głęboki talerz lub deskę kuchenną. Podawaj z ulubionym farszem. Możesz też pokrojone w cienkie paseczki naleśniki dodać do zupy zamiast makaronu.
Z czym podawać naleśniki bez jajek?
Naleśniki bez jajek można wykorzystać do przygotowania słodkich dań (takich jak np. naleśniki z serem, dżemem lub smażonymi jabłkami) oraz dań wytrawnych (polecam np. naleśniki ze szpinakiem, naleśniki z pieczarkami i żółtym serem oraz naleśniki z kurczakiem).